براي شروع بحث، مختصري درباره سازمان يونسكو و اهداف و وظايف آن بگوييد.
يونسكو (سازمان تربيتي، علمي و فرهنگي ملل متحد) در تاريخ 16 نوامبر 1945 به عنوان يكي از كارگزاريهاي تخصصي سازمان ملل متحد به منظور جلوگيري از بروز جنگ و درگيري در جهان و دستيابي به صلح و تامين ديگر اهداف منشور ملل متحد از راه آموزش، علوم، فرهنگ و ارتباطات تاسيس شد. هماكنون اين سازمان 193 عضو دارد. اين سازمان طبق اساسنامه خود از آموزش، علوم اجتماعي و طبيعي، فرهنگ و ارتباطات به عنوان ابزاري براي ايجاد صلح و آرامش در سطح بينالمللي استفاده ميكند.
يران از چه زماني به يونسكو پيوسته است و اهداف راهبردي نمايندگي دائم جمهوري اسلامي ايران نزد يونسكو چيست؟
ايران در سال 1327 به يونسكو پيوسته است و در سال87 طي مراسمي، شصتمين سالگرد پيوستن كشورمان به اين سازمان در مقر يونسكو در پاريس و تهران گرامي داشته شد. طي بيش از 30 سال پس از پيروزي انقلاب شكوهمند اسلامي، نمايندگي دائم كشورمان نزد يونسكو فعاليتهاي قابل توجهي انجام داده است، اينك اين نمايندگي با اتخاذ استراتژي فعال و بهرهگيري كامل از ظرفيتهاي يونسكو تلاش ميكند در راستاي اهداف و برنامههاي كشورمان در ابعاد چندجانبه و در عرصههاي علمي، آموزشي و فرهنگي همت گمارد و ضمن مقابله با حركتهاي يكجانبهگرايانه موجبات احترام به تنوع فرهنگي را فراهم آورد. همچنين تلاش شده است با تعامل موثر و سازنده و همكاريهاي گستردهتر با سازمانهاي بينالمللي از جمله يونسكو بسترهاي لازم براي كسب منافع حداكثري براي كشورمان فراهم شود. در اين راستا تلاش براي مقابله با انحصارگرايي و آپارتايد علمي در عرصه بينالمللي مورد اهتمام اين نمايندگي بوده است.
با توجه به ظرفيتهاي كشورمان در بخشهاي فرهنگي، تاريخي و علمي آيا اين ظرفيتها بدرستي به جهانيان معرفي شده است؟
از آنجا كه يونسكو نهاد تخصصي ملل متحد در حوزههاي فرهنگي و علمي است و امكان رصد تحولات جهاني از اين تريبون بينالمللي وجود دارد، نمايندگي دائم جمهوري اسلامي ايران نزد يونسكو چه تدابيري در اين زمينه انديشيده است؟
اين نمايندگي همواره با حساسيت به رصد تحولات علمي و فرهنگي ميپردازد و تلاش نموده با توجه به تحولات منطقهاي و جهاني علاوه بر برنامههاي ايجابي براي معرفي هر چه بيشتر فرهنگ و تمدن اسلامي و ايراني به منظور پاسداشت حريم مقدسات ديني، فرهنگ ملي و زبان فارسي برنامهريزي لازم را انجام داده و از تحريفهاي تاريخي و بكارگيري نامهاي مجعول براي متعلقات جغرافيايي و تمدني ايران فرهنگي جلوگيري نمايد و به شناسايي و خنثيسازي سياستهاي كشورهاي سلطهجو يا فرصتطلب، در زمينه تضعيف يا تخريب علقههاي فرهنگي بين ايران و كشورهاي همسايه، مصادره شخصيتها يا ثبت ميراث فرهنگي ايران به نام خود، تحريف نامهاي افراد و مكانها يا تخريب نمادهاي ديني، فرهنگي و تمدني و در برابر راه انداختن عمليات رواني ـ رسانهاي در سازمانهاي بينالمللي به برنامهريزي همهجانبه جهت مقابله فرهنگي و علمي با اينگونه حركتها بپردازد و در قالب برنامههاي گوناگون چهره درخشان ايران فرهنگي و پشتوانه غني ديني و تاريخي آن را معرفي نمايد. تجربه نشان داده است هر اندازه ما در اين زمينه فعال باشيم و نهادهاي ملي با برنامهريزي مناسب در عرصه بينالملل حضور مناسب داشته باشند، اقدامات تخريبي دشمنان عليه مجد و عظمت ايران اسلامي بيتاثير بوده است.
در چارچوب بهرهگيري از ديپلماسي علمي، نمايندگي كشورمان در يونسكو چه اقداماتي انجام داده است؟
آنچه در اين زمينه ميتوان بيان داشت تبيين و تعريف ظرفيتهاي علمي كشور به منظور شناساندن قابليتهاي انقلاب اسلامي به عنوان انقلاب فرهنگي براي تاثيرگذاري بر روندهاي علمي از رهگذر كاربرد قدرت نرم، معرفي دستاوردها و توانمنديهاي علمي و فني كشور به جهانيان، شناساندن خدمات فني و مهندسي كشور به منظور انتقال دانش فني ايران به كشورهاي در حال توسعه با توجه به استقبال جهان از ديپلماسي علمي ايران به دليل استقلال علمي و فقدان نگاه استعماري كشورمان به آنهاست. ضمن آن كه بكارگيري ديپلماسي علمي علاوه بر آن كه بهره اقتصادي را براي كشورمان در پي دارد امكان مطرح شدن ايران عزيز را به عنوان قطب علمي در جهان رو به توسعه فراهم ميآورد.
در زمينه تبيين هويت ايراني ـ اسلامي در تعامل با جامعه جهاني چطور؟ چه تلاشهايي صورت گرفته است؟
در اين زمينه برنامههايي براي شناساندن ظرفيتهاي غني فرهنگ و تمدن ايراني ـ اسلامي تعريف شده است تا جايگاه ايران فرهنگي در منطقه و جهان بيش از پيش روشن شود. همچنين جهت ارتقاي آگاهيهاي بينالمللي نسبت به پيشرفتها و دستاوردهاي جمهوري اسلامي ايران در عرصههاي علمي، فرهنگي و آموزشي، اين نمايندگي با همكاري نهادها و سازمانهاي مختلف كشور برنامههايي را اجرا نموده يا در دست اجرا دارد و سعي كرده است فعاليتهاي مربوط به ايرانشناسي و گسترش زبان و ادب فارسي را نيز تقويت نمايد. همچنين اين نمايندگي با معرفي جايگاه جمهوري اسلامي ايران در عرصه تقارب فرهنگها و گفتوگوي اديان الهي، تلاش ميكند ضرورت توجه بيش از پيش به مفاهيم ديني در هنجارسازي و ترويج اخلاق در ساحتهاي گوناگون را يادآوري كند و در اين راه با بهرهگيري از توان انديشهورزان و صاحبنظران كشور حضور فعالي در نشستهاي علمي داشته باشد تا در روند توليد كنوانسيونها و مقررات بينالمللي مربوطه تاثيرگذار باشد. در واقع ايران اسلامي در حوزههاي فعاليت يونسكو حرفهاي زيادي براي گفتن دارد كه بايد با تحرك بيشتر مراكز علمي كشور اعم از دانشگاه و حوزه و استفاده از زبان بينالمللي نسبت به عرضه انديشههاي بلند ديني و مفاهيم ارزشمند فرهنگ ايراني و اسلامي اقدام كنند و مراكزي چون يونسكو تريبون مناسبي براي اين امر است.
همانگونه كه ميدانيد در سالهاي اخير شاهد مصادره شخصيتهاي تاريخي ايران مانند مولانا و ديگران توسط برخي كشورها هستيم. تاكنون چه اقداماتي براي جلوگيري از اين امر توسط نهادهاي مسوول در كشور و همچنين از سوي يونسكو صورت گرفته است؟
دوم آن كه هرچند برخي از شخصيتها امروزه در حوزه ايران جغرافيايي از جهت محل تولد يا وفات قرار نميگيرند مانند مولانا جلالالدين محمد كه در بلخ در افغانستان امروز متولد شد و در قونيه در تركيه امروزي وفات يافت و مقبرهاش در آن شهر قرار دارد، ولي اين امر روشن و بديهي است كه در محيط ايران فرهنگي تربيت يافته و به زبان فارسي اشعارش را سروده است، حال اين كه يك كشور به اعتبار محل تولد و ديگري به اعتبار محل دفن مدعي شود نميتواند دليلي بر تعلق به اين يا آن كشور باشد. هرچند حوزه ايران فرهنگي از دروازههاي چين تا اروپاي مركزي و از آسياي ميانه تا جنوب آسيا گسترده است و اين حوزه فرهنگي بزرگ، ميراث مشترك فرهنگي و معنوي مردمان اين سرزمينها و كشورها به شمار ميآيد.
در اينجا لازم است اشاره شود كه طبق روالي كه در يونسكو وجود دارد براي تصويب قطعنامهاي براي گراميداشت بزرگان و انديشمندان جهان يا نكوداشت ميراث فرهنگي ـ معنوي در صحن يونسكو معمولا چندين كشور باني ميشوند و چنانچه قرار است در اجلاس شوراي اجرايي اين قطعنامه تصويب شود، لازم است اعضاي شوراي اجرايي نيز از بانيان اين قطعنامه باشند و لذا در قطعنامههايي كه به مناسبت گراميداشت شخصيتهاي بزرگ يا ميراث فرهنگي ـ معنوي به ابتكار جمهوري اسلامي ايران در صحن يونسكو تصويب شده است، برخي ديگر از كشورها نيز علاقهمندي خود را در حمايت از اين مواريث فرهنگي اعلام داشتهاند كه نهايتا موجب اجماع در تصويب اين قطعنامهها در صحن يونسكو ميشود و لذا حمايت كشورها دليل بر سهمخواهي كشورها نيست. هر چند كه بايد اذعان نمود در مورد برخي شخصيتها همچون مولانا كه در زمان حيات خود در بلخ ميزيسته يا مقبره وي در قونيه است، برخي ديدگاهها مطرح ميشود كه ما همواره در پاسخ به اين نظرات ضمن اشاره به اقتدار و وسعت سرزميني ايران بزرگ در آن زمان كه برخي كشورهاي همجوار در دل آن جاي داشتهاند بر اين نكته تاكيد داشتهايم كه مولانا در خراسان بزرگ متولد شده و تمام اشعار او به زبان پارسي سروده شده است و حتي در خود تركيه، آثار او در زمره ادبيات پارسي گنجانيده شده است. ايران بيش از 4?هزار سال تاريخ مكتوب دارد و بيشتر كشورهاي غرب آسيا را با فرهنگ و هويت غني خود پوشش داده است. بديهي است كه افزايش يا كاهش قلمرو كشورها در طول دوران و اعصار مختلف تاثيري بر مليت و موقعيت پيشينيان آن سرزمين نخواهد داشت، ضمن آنكه صرف دفن فردي در سرزميني موجب نخواهد شد تا آن فرد به آن سرزمين تعلق داشته باشد. لذا گولپينارلي، مولاناشناس مشهور ترك وصيت كرده است كه براي احترام بيش از حد به اين عارف بزرگ ايراني پس از مرگ بر سنگ مزارش به جاي زبان تركي به زبان پارسي ـ كه زبان اصلي مولانا بوده است ـ حكاكي كنند. با اين حال انديشههاي مولانا را به عنوان پرچمدار صلح و دوستي و پيامرسان دوستي و محبت از بعد معنوي ميتوان متعلق به همه جهانيان دانست. هرچند تنها 26000 بيت مثنوي به زبان فارسي نشانگر كمالات علمي، ادبي و عرفاني آن عارف و غناي ايران بزرگ فرهنگي است.
به نظر اينجانب مواريث فرهنگي تمدن ايراني ـ اسلامي نوعي صدا و ندا و پيام جهاني به شمار ميآيند كه به ملتي تعلق دارند كه بهتر اين صدا را بشنود و اين پيام را درك كند كه با توجه به ميزان شروح و متون علمي نگارشيافته درباره اين شخصيتها به زبان فارسي و در دانشگاهها و محافل آكادميك كشور چنين شخصيتهايي در تاريخ علمي و فرهنگي ايران ثبت و تثبيت شدهاند و قابل مصادره نيستند.
طي 3 سال گذشته چه آثاري از سوي كشورمان در يونسكو به ثبت رسيده است؟
لازم به ذكر است كه ثبت پرونده تعزيه ثبت آيين ورزشهاي باستاني و زورخانهاي در حوزه ميراث فرهنگي ـ معنوي نيز در دست اقدام است.
نظرات شما عزیزان:
پیشنهاد ما استفاده از سیستم افزایش آمار میخک دات نت میباشد که واقعا معجزه میکند . و تحت حمایت کامل گروه اینترنتی میخک دات نت فعالیت میکند.
فقط با یک کد شما هم در جمع بزرگان قرار گیرید .
http://mikhak.net/pagerank/
سلام دوست خوبم. مي خواي تمام ترفندهاي کامپيوتر رو بياموزي و حتي درست کردن سايت ؟؟؟؟بيا پيش ما. راستي از چت روم هاي ميهن چت و مهشر و غيره.... بي زاري؟؟؟ بيا آدرس چت روم ما رو توي وبت بزار. ما يک بنر رايگان برات مي سازيم. وشما را در دسترسي سريع که بيشترين بازديد را در روز دارد لينک مي کنيم.
www.chat.zxr.ir
www.onetow.loxblog.com
باتشکر مدير کل سايت: سعيد افشين